9 projecten van 2023

Gepubliceerd op 6 maart 2024 om 17:51

Voor het tweede jaar op rij begon ik dit (inmiddels niet meer zo) nieuwe jaar op social media met het delen van 9 projecten van het afgelopen jaar. Over het algemeen deel ik op instagram vooral de trouwkaarten en geboortekaarten, maar ik doe zoveel meer dan dat en dat deel ik eigenlijk te weinig. Vandaar dat ik aan het begin van een nieuw jaar deze projecten eens in het zonnetje wil zetten. Het leek me goed om deze ook eens in een blog te zetten, dus bij deze!

Op willekeurige volgorde:

9 - Kerstkaart Buram Electro BV / Liebherr Appliances Netherlands

Ik start dit overzicht met 2 kerstige opdrachten, met als eerste deze zakelijke kerstkaart voor Liebherr. Voorheen Buram Electro BV, waar ik dit jaar voor de 4e maal op rij dus de kerstkaart mocht verzorgen, maar ze zijn overgenomen door Liebherr en maken daar nu deel van uit. Bij een zakelijke kerstkaart wil ik zoveel mogelijk dingen betrekken die van toepassing zijn in het afgelopen jaar van een bedrijf. Dat is dus ook mijn eerste vraag als ik aan de slag ga met het ontwerp; het antwoord was dit jaar het volgende: "Het grootste nieuws is eigenlijk onze overname. Wij zijn nu onderdeel van de internationale Liebherr familie. Centraal hierin staat vooral 'familie'. De slogan is ook 'one team one brand'. Buiten dat kan ik voor onze apparaten alleen duurzaamheid en energie echt als grote thema’s bedenken."

Een team met een diversiteit aan mensen, rondom de wereldbol, als referentie naar het internationale familie gevoel. De wereldbol is groen als link naar de duurzame energie als thema. De kaart is gedrukt en gestanst met een ronde zijkant, zodat er een klein inkijkje ontstaat naar de binnenkant. De illustratie heb ik gemaakt in Procreate en de opmaak van de kaart verder uitgewerkt via de computer.

8 - menu kerstdiner 't Vliegend Paard

De volgende in deze reeks van 9 projecten van het afgelopen jaar is dit kerstmenu voor brasserie 't Vliegend Paard. Kerstavond en 1e kerstdag kon je daar heerlijk eten onder het genot van live muziek. Voor deze avonden was er een apart menu samengesteld, en dit menu is terug te vinden op deze menukaart. In dezelfde stijl als de aankondiging op Facebook, een heerlijk kerstig geheel! Dit jaar vierden wij kerst thuis, maar vorig jaar zijn wij zelf met kerst ook bij 't Vliegend Paard geweest, heerlijk genoten! 

7 - logo 'Vonk!'

Al heel wat jaartjes heb ik een aantal vaste klanten, en m'n schoonzus Fiona is daar 1 van. Voor haar verzorg ik een diversiteit aan ontwerpen: van kaarten tot producten en van werkboeken tot logo's en beeldmerken voor haar projecten. En alles daartussenin.

Dit jaar startte zij 'Vonk!'. De Vonk podcast is inmiddels te beluisteren en voor het Vonk vrouwenfestival liggen er mooie plannen. Als overkoepelend beeldmerk heb ik dit handgeschreven 'Vonk!' ontworpen, met een aantal vonkjes waar het uitroepteken samenkomt bij de letter k.

Voor de promotie van de podcast maak ik ook de omslagfoto's voor de aankondiging op instagram Reels en de thumbnails voor Youtube. Zo fijn als alles samenkomt in een mooi geheel. Dit vergroot de herkenbaarheid en het grote voordeel: als 1x alles mooi is samengesteld, is het een fluitje van een cent om voor de volgende podcast-afleveringen dit beeldmateriaal aan te leveren.

Een goede basis is het halve werk, of ging die uitdrukking iets anders?

6 - weggevers voor the Travel Club

Dit was de eerste opdracht in 2023, en ik heb hem nog niet eerder gedeeld, dus ook deze verdiend een plekje in dit overzicht.

Wendy wilde graag 2 weggevers voor de klanten van haar reisbureau, maar dan natuurlijk het liefst in haar huisstijl. Kan geregeld worden! Ik maakte deze inpak-checklist en aftelkalender, helemaal leuk en handig voor als je op reis gaat.

Het zijn 2 losse A5 prints geworden, en omdat de achterkant leeg bleef, stelde ik voor om een stukje te sponsoren in ruil voor m'n naamsvermelding. Zo helpen we elkaar! Want zoals Wendy zelf in haar e-mail-handtekening zet: "Voel je vrij om mijn gegevens door te geven. Ik bouw mijn bedrijf voornamelijk op aanbevelingen. Het grootste compliment dat jullie mij kunnen geven is mij aan te bevelen bij familie, vrienden, kennissen en collega’s!" En dat geldt voor mij net zo!

5 - jaarboek Aarlanderveens Archief

Voor het tweede jaar op rij mocht ik afgelopen november weer aan de slag met de vormgeving van het jaarboekje van het Aarlanderveens archief. Dit jaar stond in het teken van het rijke verenigingsleven van het dorp. De stijl van het boekje is hetzelfde gebleven als vorig jaar (lettertypes, indeling en diverse vorm elementen). De kleuren heb ik aangepast zodat het herkenbaar een nieuw boekje is, maar wel een opvolger van zijn voorganger.

Ik heb het al eens vaker gezegd, maar ik hou van die prachtige archiefbeelden. Foto's uit vervlogen tijden, mooie typografie van oude documenten: het is elke keer weer een feestje om met die beeldmateriaal te werken

Bij deze een klein overzichtje van het 36-pagina-tellend boekje voor (oud-)inwoners van dit kleine dorpje.

4 - geboortekaartjes voor zusjes

Afgelopen zomer heb ik aan niet 1, niet 2 maar aan 3 geboortekaartjes gewerkt voor zusjes. Zusjes van kindjes waar ik eerder ook al het geboortekaartje voor mocht maken. Zo leuk om elke keer weer te kijken hoe we zo'n kaartje passend maken bij het eerdere kaartje. Wat neem je wel en niet mee in dit nieuwe ontwerp? In alle 3 deze gevallen is in ieder geval de vorm en het formaat behouden.

Voor Amber heb ik nieuwe dieren getekend, en zijn de maan en sterren hetzelfde gebleven als bij grote broer Floris. De pandabeer was het uitgangspunt, deze staat namelijk op haar behang. Lees ook deze blog, waarin ik hier wat meer over vertel.

Voor Jinte maakte ik een prachtig kaartje in roestrood met kleine illustraties van bloemetjes en blaadjes. Net als grote broer Fedde kreeg ze een mooi naamlabel.

En in oktober werd het zusje van van Tess geboren: Milou. Voor haar tekende ik de 2 zusjes die elkaars handje vasthouden. Niet te zoetsappig roze, maar prachtige oudroze/bordeauxrode tinten in dezelfde luikvouw vorm als grote zus.

3 - flyeracties Hart van Nieuwkoop

Diverse winkels in het hart van Nieuwkoop, rondom het Reghthuysplein, doen regelmatig een gezamenlijke flyeractie. Dit jaar heb ik met Pasen, Moederdag en in de decembermaand de flyers en website vormgegeven. De QR-code is te scannen met je mobiele telefoon en dan zie je of je de flyer kunt inleveren bij een van de deelnemende winkels in ruil voor korting of een cadeautje. Maar, niet altijd prijs! Een deel van de flyers geeft helaas aan dat je niks gewonnen hebt.

Ik beheer ook de website, dus ik zorg dat de juiste acties achter de juiste QR-codes schuilen. En ik heb inzicht in welke pagina's en dus welke acties hoevaak gescand/bekeken worden. Leuke klus altijd!

2 - studiegidsen Academie Werkend Leren

Afgelopen zomer kwam via via Academie Werkend Leren op mijn pad. Zij zochten iemand om de studiegidsen in hun nieuwe huisstijl vorm te geven. De website werd vernieuwd, en dus moesten ook alle studiegidsen van de diverse opleidingen vernieuwd worden. Van Verpleegkunde tot Communicatie en van Sociaal werker naar Medewerker kinderopvang: ik heb in de laatste maanden van 2023 13 studiegidsen vernieuwd!

Doordat overal eenzelfde cover wordt gebruikt, en de opbouw van elke gids hetzelfde is, blijft alles herkenbaar. Toch is elke gids weer anders, sommige introductieteksten linksboven zijn kort, andere weer een stuk langer. Ik heb flink wat heen en weer geschoven met tekstblokken en foto's om ervoor te zorgen dat het een samenhangend geheel werd, en alles in de gids de juiste aandacht krijgt. Een deel van het beeldmateriaal werd aangeleverd, maar ook een deel heb ik zelf toegevoegd. Dit zijn zogenoemde stockfoto's, sommige van gratis sites, maar zeker ook een gedeelte van dit beeldmateriaal zijn betaalde foto's. Ik kijk hier voor op sites als Unsplash, Pexels en iStock. Zelf heb ik altijd een beetje een haat-liefde-verhouding met stockfotografie: sommige voelen zo 'nep', maar toch kan het fijn zijn om je ontwerp aan te vullen met een aantal passende beelden Voor deze klant en deze brochures werkt het wel, ook omdat het niet haalbaar is om voor elke opleiding/brochure een complete fotoshoot te doen. Dit is een betaalbaar en snel alternatief.

1 - Powervrouw Portretten

Afgelopen jaar hebben we een iPad aangeschaft, want ik wilde toch wel erg graag digitaal leren tekenen. De grootste uitgave naast die iPad was daarom ook mijn cursus 'Leren tekenen in Procreate' van Gouden Lijntjes: niet de goedkoopste curus, maar zo'n ontzettend uitgebreid en waardevol!

Portretten tekenen doe ik eigenlijk al heel lang, met potlood, later ook digitaal maar dan als lijntekeningen. Ik was de laatste tijd op zoek naar een andere, onderscheidendere manier om mooie portretten te tekenen. Dus doordat ik alle ins en outs leerde van Procreate, ontwikkelde zich vanzelf een bepaalde stijl die me aantrok.

Om te oefenen gebruikte ik foto's van ondernemende vrouwen in mijn eigen online en offline omgeving. Zo kon ik dus zorgen dat ik me die stijl eigen maakte, en had ik beeldmateriaal om te gebruiken in m'n promotie.

Benieuwd naar het aanbod? Neem vooral een kijkje op de pagina!

Dat was 'm. Een zo gevarieerd mogelijk inkijkje om te laten zien aan wat voor soort opdrachten ik zoal werk door het jaar heen. Voel je altijd vrij om contact op te nemen als je denkt dat ik iets voor jou kan betekenen; ik hoor graag van je!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.