5 voorbeelden van gepersonaliseerde geboortekaartjes

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 09:59

Tegenwoordig beweert elke kaartjesmaker uniek te zijn. En op een bepaalde manier is iedereen natuurlijk uniek, en zijn kaartjesmakers dat dus ook. De ene onderscheidt zich in mooie illustraties, de ander door de uitzonderlijke kwaliteit van ambachtelijk drukwerk. Toch zie je steeds meer van hetzelfde. Als je al een tijdje op zoek bent naar een geboortekaartje zul je zien dat er veel van dat soort 13-in-een-dozijn kaartjes zijn, en dat er veel aanbieders op elkaar lijken. Lees verder om te zien hoe ik me daarin op mijn manier onderscheid.

Dat begint eigenlijk al bij mijn hele werkwijze. Bij mij kies je niet een kaartje uit een collectie, maar ik maak een ontwerp helemaal op maat op basis van jouw wensen. Als je precies wilt weten hoe zo'n ontwerpproces eruit ziet, kun je altijd vrijblijvend mijn informatiebrochure aanvragen via het contactformulier. In deze blog wil ik je 5 voorbeelden geven van geboortekaartjes waar persoonlijke elementen inzitten. Hierin denk ik graag met je mee, maar ik sta juist open voor jullie ideeën. Jullie weten immers precies wat er bij jullie past, en waar jullie van houden. Niks is te gek, ik vind het juist super tof om te brainstormen over hoe we jullie wensen omzetten in een prachtig ontwerp.

Voorbeeld 1 - LP kaartje voor Livia

Vlak na de geboorte van m'n dochter, mocht ik ook voor mijn jongste nichtje Livia aan de slag. Oudste dochter Amélie had ook een geboortekaartje in het thema muziek, en Dave en Fiona wilde graag een soort 'vervolg' op dat kaartje. Samen kwamen we op het idee om het ook echt in de vorm van een LP hoesje te doen. Ik had dit nog nooit gedaan, maar ik wilde wel op zoek naar de manier om dit te doen. Gelukkig kwamen er destijds (2019) steeds meer drukkerijen die gestanst drukwerk aanboden. Een rond kaartje was dus geen probleem. Het hoesje waarin dit ronde kaartje moest komen heb ik als een grote flyer op stevig papier bestelt, en zelf op maat gesneden, gevouwen en in elkaar gezet. Flinke klus, maar het is het zó waard! 

De vormgeving is deels afgeleid van dat kaartje van grote zus Amélie. Nu was het zaak om de gegevens te verwerken in het kaartje in deze bijzondere vorm. Je ziet dat bepaalde elementen van het kaartje van Amélie terugkomen in het nieuwe geboortekaartje voor Livia. De achtergrond met de 'zonnestralen', de muzieknoten, maar ook de tekst 'Let's dance again' is natuurlijk een vervolg op de tekst 'Let's dance!'. De vaandel waarin deze stond heb ik herhaald en van kleur aangepast. Zo past het heel goed bij elkaar, maar is het kaartje op zichzelf ook weer nieuw en 'eigen'.

Verder is het bij zo'n geboortekaartje natuurlijk leuk om alle geboortegegevens te verwerken in de elementen zoals ze op een LP hoes zouden staan. Op deze 'LP' staan 4 nummers: de gezinsleden. De duur van elk nummer is een verwijzing naar het geboortejaar. Een 'meet&greet' kan geregeld worden door contact op te nemen met 'Dave en Fiona productions'. 

Een erg geslaagd geheel waar ik nog steeds super trots op ben!

Voorbeeld 2 - Maanstand kaartje voor Juna

De papa en mama van Juna wilde graag een maan en sterren thema voor het geboortekaartje van hun dochter. Verder wilde ze de kleuren heel neutraal en rustig houden. Het was even zoeken naar de juiste kleur beige/zand, dus ik heb op de proefdruk een aantal tinten meegedrukt. De proefdruk is toch nog niet definitief dus ik heb de achterkant daarvan gebruikt om een aantal kleuren uit te testen. Toen Juna werd geboren hebben we de maan ook definitief gemaakt. Ik zal je verklappen, ik ben blij dat ze niet 2 dagen eerder is geboren, want dan was er geen maan te zien, en zou er, als je het echt precies kloppend wil maken, geen maantje in goudfolie op de kaart komen. Zoals hij nu gedrukt is, met een klein sikkeltje van de maan, is hij prachtig geworden.

Voorbeeld 3 - illustratie voor Skye

De papa en mama van Skye zijn in augustus 2013 getrouwd en dat was mijn allereerste trouwkaart. Ruby haar meisjesnaam is Kroon, en Jos is opgegroeid op de boerderij. Zelf kwamen ze met het idee dat ze graag een trouwlogo wilde van een koe met een kroon op, hoe fantastisch leuk! Ik ging daarmee aan de slag en je ziet hem terugkomen op de achterkant van Skye d'r geboortekaartje. Toen ze in verwachting waren vroegen ze of ik dus ook het geboortekaartje wilde maken. Maar natuurlijk! Ze wilde een bepaalde link hebben met de trouwkaart en zo kwamen we op het idee om een klein kalfje te tekenen. Ruby en Jos wisten nog niet of ze een jongen of meisje kregen, dus het kaartje stond klaar met een baby koe met roze strik en speen, en eentje in het blauw. Uiteindelijk is dit het kaartje geworden!

Voorbeeld 4 - behang van de babykamer van Amber

De kaartjes voor broer en zus Floris en Amber zijn de volgende in dit rijtje. Toen ik begon aan het ontwerpproces voor het geboortekaartje van Floris, heb ik 3 concepten uitgewerkt. Het jungle thema is degene die het meest aansprak en die ik verder heb uitgewerkt. 1 van de andere voorstellen die ze wensten, was een blonde labrador op een wereldbol. Het hondje wilde ze eigenlijk wel graag houden, want die had ik getekend met hun eigen hondje Ginny als referentie. Daarom kreeg zij een plekje op de achterkant van het kaartje.

Anderhalf jaar later kwam de vraag of ik het geboortekaartje voor Floris z'n zusje ook wilde maken. Weer hadden Jean Paul en Vera zelf ook wat ideetjes, maar 1 idee sprong er wel tussenuit en dat was dat ze graag iets wilde met een pandabeer. Ze waren bezig met de babykamer in hun nieuwe huis en daar hadden ze gekozen voor een behang met bamboe en pandabeertjes, super leuk! Toch ook weer een link naar de jungle van Floris, maar ook weer iets om een uniek 'eigen' kaartje van te maken. Ik besloot om de pandabeer na te tekenen, en deze te vergezellen met een aantal tropische vogels. Wat zoeter en meisjes-achtiger dan de stoere leeuw en giraf, maar toch paste het mooi bij elkaar. De maan en sterren zijn hetzelfde gebleven, de lucht heeft een roze tint gekregen. Zelf helemaal fan van deze 2 kaartjes! 

Voorbeeld 5 - LP kaartje voor Ilja

En ik sluit dit rijtje af met weer een super leuk LP geboortekaartje. Ook hier heb ik het hondje van het gezin getekend om terug te laten komen in het ontwerp. Persoonlijker kan het niet toch? Toen ik het mailtje kreeg van Jeanine waren hun wensen en ideeën meteen duidelijk, super fijn om helder te hebben wat je als klant graag wilt. Ze waren beide enthousiast over de stijl van de albumhoezen van chillhop muziek. Wat een toffe kleurrijke illustraties! Daar ging ik graag mee aan de slag, dit was de eerste opdracht die ik grotendeels op de tekentablet van m'n laptop (asus ZenBook) heb gemaakt. De vormen heb ik in Illustrator als vector getekend, alle details in de bomen en bladeren zijn in Photoshop getekend met de stylus. Tegenwoordig heb ik een apple iPad met dé tekenapp Procreate, maar destijds had ik die nog niet. Ook hier weer hebben we zoveel mogelijk de album elementen creatief omgezet naar geboortegegevens. 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om het proces en concept achter deze 5 kaartjes te lezen. Ben je nou enthousiast geworden en benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ik heb een toffe informatiebrochure samengesteld waarin ik je alles uitleg over mijn werkwijze, en waarin diverse prijsvoorbeelden staan van de persoonlijke geboortekaartjes.

Vraag hem vrijblijvend aan via het contactformulier. Voel je vrij om meteen jouw wensen en ideeën op de mail te zetten, ik denk graag met je mee!

Via Instagram deel ik regelmatig nieuwe kaartjes en een kijkje achter de schermen. Ik zie je graag daar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.