De geboortekaartjes van onze kinderen

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 16:32

Voordat ik zelf kinderen kreeg, had ik pas 2 geboortekaartjes gemaakt voor vriendinnen. Toen ik begin 2016 zelf zwanger werd, begon natuurlijk ook de zoektocht naar een origineel geboortekaartje. Ik was op zoek naar een kaartje waarbij niet zozeer de vorm of uitvoering bijzonder is, maar vooral het idee of concept. Ik vertel je graag hoe dit tot stand kwam in deze blog.

Vooral Patrick is een groot muziekliefhebber en fan van the Beatles, dus dat leek me een leuk startpunt. Ik kwam op het idee om de vormgeving van een vintage concert ticket te gebruiken. Zelf kan ik genieten van oud beeldmateriaal uit archieven en dan voornamelijk van de typografie. Dus de inspiratie-zoektocht was een feestje! Ik speurde Google en vooral Pinterest af. En dan niet naar andere geboortekaartjes, maar echt naar concert-tickets, en dan vooral uit de tijd van the Beatles en the Rolling Stones. Dat was het sfeertje waar we naar op zoek waren. Ik kwam ook wel wat trouwkaarten tegen met een soortgelijk idee, maar geboortekaartjes zag ik niet zoals ik ze in m'n hoofd had. Extra fijn vond ik, zodat ik me niet kon laten afleiden van wat anderen deden, maar echt m'n eigen idee verder uitwerken tot een uniek en persoonlijk geboortekaartje.

Genoeg inspiratie te vinden! Nu tijd om al die voorbeelden om te zetten naar een geboortekaartje. Want een band is geen baby en een ticket kost geld, maar een baby is natuurlijk onbetaalbaar. Zo ging ik kijken hoe ik elk onderdeel van zo'n ticket om kon zetten naar geboortegegevens. Wat sowieso overeenkomt is dat ze beide een datum hebben: die heb ik qua ontwerp overgenomen uit de 2 voorbeelden rechtsboven. Hoe ik de andere geboortegegevens heb verwerkt zie je hieronder.

Op Demian z'n tweede verjaardag vertelden we aan familie en vrienden dat Demian grote broer zou worden. Het geboortekaartje van zijn zusje werd een fluitje van een cent. Ik koos nieuwe kleuren, en we wilden er graag een tekstje op met de strekking 'wegens succes verlengd/wegens succes een tweede editie'. Dat paste mooi naast haar naam, want die nam wat minder ruimte in dan 'Demian'. Beide kaartjes stonden helemaal klaar voor de geboorte, zodat ik ze zelf makkelijk kon bestellen vanuit m'n kraambed. Want ja, normaal verzorg ik dat inmiddels voor mijn klanten helemaal tot in de puntjes, zodat je er als kraamvrouw totaal geen omkijken naar hebt, maar ditmaal was ik zelf de kraamvrouw. Gelukkig hielpen Patrick en de kraamverzorgende wel even met de kaartjes in de enveloppen steken, en was alles snel geregeld. 

Verder vonden we het mooi om een stukje van een songtekst te plaatsen op de achterkant van het kaartje. Bij beide kaartjes kozen we voor een tekst van the Beatles, die we op dat moment het mooiste vonden passen. Nu nog steeds als we de nummers aanzetten denk ik weer aan het feit dat deze vereeuwigd zijn op de kaartjes, zo leuk! Bij Demian kozen we voor een stukje uit 'Love me do', namelijk het volgende:

Somebody to love

Somebody new

Someone to love

Someone like you

We vonden dat passen vanwege het stukje 'somebody new', omdat hij ons eerste kindje zou zijn en alles nieuw is. Iemand om van te houden was natuurlijk al vanzelfsprekend ;) Bij het kaartje van Alise wilde we ook een tekstje van the Beatles, liefst iets wat gericht was aan een meisje, of wat over een meisje zou gaan. Genoeg te vinden, maar toch vond ik de keuze lastig. Het moest wel kloppen voor een dochter, en niet zozeer een meisje waar je verliefd op bent. Uiteindelijk kwamen we uit op een stukje uit 'I saw her standing there':

Well she looked at me

And I, I could see

That before too long

I'd fall in love with her

And I held her hand in mine

Toen ik zwanger was van Alise hebben we samen een nieuw huis gekocht. De sleuteloverdracht was een maand voor de uitgerekende datum, en ons oude huis hebben we opgeleverd toen Alise 6 weken oud was. Om onze adreswijziging door te geven, heb ik een klein kaartje ontworpen om mee te sturen met het geboortekaartje. Ik vond het zonde om dit op het kaartje zelf te zetten, maar het was wel een mooi moment om dit meteen met familie en vrienden te delen. Ik tekende ons als gezinnetje van 4, en op de achterkant een losse schets van ons nieuwe huis. Ik gebruikte dezelfde kleuren en lettertypes als Alise d'r geboortekaartje, zodat het toch nog als 1 geheel werd verzonden.

Zo zie je maar dat een bijzonder en origineel geboortekaartje niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Ik denk zelfs dat dit de goedkoopste geboortekaartjes zijn geweest die ik tot nu toe heb laten drukken. 

Laat je een reactie achter? Zou ik onwijs leuk vinden!

En deel dit bericht gerust met iemand in jouw vriendenkring die in verwachting is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.