Mijn werkwijze en ontwerpproces

Gepubliceerd op 6 februari 2024 om 11:03

Alle kaartjes die ik maak (trouwkaarten en geboortekaarten), maak ik met liefde en vaak met handgemaakte elementen zoals strikjes, naamlabels, of zelfs een compleet hoesje of insteekvakje. Ik ben altijd op zoek naar een manier om een kaartje uniek
te maken, en te zorgen voor een wauw-effect bij iedereen waar het kaartje op de mat valt. Kaartjes waar je aan kunt af zien dat er aandacht aan is besteedt. Hoe zo'n ontwerpproces eruit ziet, vertel ik je graag in deze blog.

Start 

Je leest m'n informatiebrochure met m'n werkwijze, prijsvoorbeelden en mogelijkheden, en je denkt: YES dit wil ik! Oftewel, je geeft akkoord op m'n aanbod en we gaan samen aan de slag met jullie kaartje. Dan wil ik graag als eerste jullie wensen en ideeën weten. Zijn er persoonlijke details die je terug wilt laten komen in het ontwerp, dan ben je al helemaal aan het goede adres!

Aan de hand van (zelfgevonden) voorbeelden en afbeeldingen kunnen jullie mij laten zien wat jullie mooi vinden. Misschien ben je wel verliefd geworden op een kaartje die ik al eerder maakte, maar wil je bepaalde dingen in een andere kleur, lettertype of in een ander formaat; alles kan! Speur Pinterest en Instagram af en laat mij zien wat je hebt opgeslagen (screenshots zijn prima, of deel je Pin-bord met me). De voorbeelden zijn vooral ter inspiratie, zodat ik een beeld krijg van een bepaalde stijl die jullie in gedachten hebben. Ik denk graag met jullie mee en zoek met liefde naar speciale en unieke opties, papiersoorten en afwerkingen.

Ontwerpronde 1

In een eerste ontwerpronde stuur ik jullie diverse schetsen en ontwerpen. Hierin maak ik een mix van verschillende kleuren/lettertypes/budget/afwerkmogelijkheden. Deze voorstellen bekijken jullie rustig en dan laten jullie me weten wat je wel en niet mooi vindt, daardoor weet ik hoe ik het ontwerp kan verbeteren en aanpassen, zodat deze meer aan jullie wens voldoet. Tijdens het ontwerpproces zal ik zo transparant mogelijk zijn over de diverse kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Laat het ook gerust weten als je een bepaald budget per kaartje voor ogen hebt. Hierbij is het belangrijk om te weten hoeveel kaartjes je gaat versturen. Bij drukwerk is het namelijk zo, dat hoe hoger de oplage is, hoe lager de prijs per kaartje wordt. Bij een oplage van 50 kaartjes kan de stuksprijs bijvoorbeeld 3,50 zijn, als dit 100 of meer kaartjes worden, zakt de prijs al gauw naar bijvoorbeeld 2,00 a 2,50.

Ontwerpronde 2 t/m ...

Op basis van jullie feedback op de eerste ontwerpronde, ontvangen jullie van mij aangepaste ontwerpen in een tweede ontwerpronde. Vaak zijn we dan al een stuk dichterbij het perfecte kaartje als in de eerste ronde, omdat ik een steeds beter beeld krijg van jullie wensen. Soms hoeven nu alleen nog wat details aangepast te worden, maar soms duurt het nog 2 of 3 rondes extra om hem helemaal af te maken. Geen probleem! Het belangrijkste is dat jullie tevreden zijn, en dat het kaartje 100% naar wens is. 

Bij een trouwkaart heb je vaak meerdere versies, voor bijvoorbeeld je daggasten of avondgasten, deze versies neem ik mee vanaf ontwerpronde 2 of 3. In ontwerpronde 1 is het vooral belangrijk om te weten welke richting we op gaan, en nog niet zozeer hoe de complete bestelling er uiteindelijk uit gaat zien. Bij een geboortekaartje wil je misschien in een bijpassende stijl een uitnodiging voor een kraamborrel, dat kan ik natuurlijk ook voor jullie verzorgen. Ook zal ik jullie suggesties geven voor bijpassende enveloppen, en doe ik er altijd een paar voorstellen voor een mooie sluitsticker bij. Uiteraard is dat optioneel, maar wel erg leuk om je envelop mee dicht te plakken in stijl!

Ook niet onbelangrijk

Een mooi kaartje verdient een mooi passend papiersoort. Vaak kies ik een papiersoort op gevoel, en stel dit aan jullie voor. Ik geef je een aantal keuzes waarvan ik denk dat het goed past bij het ontwerp. Een ontwerp waarin bijvoorbeeld watercolor elementen in zitten, komt het mooist tot z'n recht op aquarelpapier; dan 'klopt' het. Een minimalistische trouwkaart komt totaal anders uit de verf op een papier met parelmoerglans dan op een stoer oud-Hollands papiersoort. En daarmee bedoel ik niet dat het ene mooier is dan het ander, maar vooral dat de papierkeuze meer bepalend is dan je denkt. Ik heb van meerdere drukkerijen papiersamples, zodat we de juiste keuze kunnen maken. 

Maar ook als je op zoek bent naar andere manieren om een kaartje iets extra's te geven, denk ik graag met je mee. Houten vormpjes (hartje, letter, auto, beertje etc) op je geboortekaartje, een waxstempel met jullie initialen, een menukaart in dezelfde stijl als je trouwkaart, noem maar op. Ik word er altijd helemaal enthousiast van als ik jou ook bij dit soort dingen mag helpen! Vraag dus gerust naar alle mogelijkheden, ook als ik je ergens echt niet mee kan helpen dan hoor je dat eerlijk.

Proefdruk

Zelf vind ik het altijd erg fijn om de kaart even in het echt te zien, voordat de daadwerkelijke bestelling naar de drukker gaat. Voor 10 euro bestel ik de kaart als proefdruk bij de drukker en deze ontvang je dan per post. Zo kunnen we zien of de kleuren mooi uitpakken, of de letters niet te klein zijn, en of de papierkeuze helemaal naar wens is. Wil je dingen aanpassen na de proefdruk? Prima! Dit gaan we regelen. Wil je voor de zekerheid daarna nog een proefdruk, betaal je ook weer 10 euro. Maar vaak is zo'n eerste proef al voldoende om de kaart voldoende te checken.

Ben je helemaal tevreden met de proefdruk, of na de aanpassingen? Fijn! Dan ontvang je van mij een overzicht van je bestelling en de factuur. Als de factuur voldaan is, gaat de bestelling definitief naar de drukker.

Levering

Zodra ik alle onderdelen van jullie kaart binnen heb, zal ik zorgen dat alles verzendklaar is. Dit betekent dat ik de inlegvellen op de omslagkaart bevestig voor jullie bruiloftsgasten, of dat ik het hoesje van je LP geboortekaartje in elkaar zet (dit soort kaartjes worden namelijk 'plat'/plano geleverd). Maar ook de naamlabels van een kaartje of houten elementen zal ik alvast in orde maken. Dit zie je weinig bij andere aanbieders, vaak ben je zelf nog wel even zoet om een kaartje met meerdere onderdelen in elkaar te zetten. Maar zeker in het geval van een geboortekaartje vind ik deze service erg belangrijk. Als kersverse papa en mama heb je wel andere dingen aan je hoofd dan nog touwtjes knopen voor je geboortekaartje. Dit betekent dat de levertijd soms wat langer is dan standaard drukwerk, maar ik houd jullie altijd op de hoogte van de vorderingen. Ik zorg dat jij de kaartjes alleen nog maar in de envelop hoeft te doen. Alleen als een touwtje of lint rondom de kaart komt, krijg je deze los geleverd. Het risico is namelijk te groot dat dit in het pakket deukjes geeft tegen de kaart onder of boven, of dat het losraakt.

Dan nog even dit...

Er is online veel aanbod wat betreft trouwkaarten en geboortekaarten. Iedereen zal zich wel eens onbewust hebben laten inspireren door andermans ontwerpen, dat gebeurt en dat is oké. Maar doelbewust een kaartje van een andere ontwerper namaken, daar doe ik niet aan. Zelf zou ik het ook niet waarderen als een andere ontwerper letterlijk een ontwerp van mij zou namaken. Ik doe m’n best om op een bepaalde manier onderscheidend te zijn, net als ieder ander. Kaartjes bewust ‘kopiëren’ is in mijn ogen not done, en ik zal je daar dus ook niet bij helpen. Een veel beter idee is dan namelijk om gewoon naar die ander aanbieder te gaan, en daar je gewenste kaartje te bestellen. Even goede vrienden ;)

 

In deze blog benoem ik bewust geen prijzen. De kosten voor drukwerk varieert, en is afhankelijk van veel factoren. Wellicht gaan mijn prijzen in de toekomst omhoog, en dan is deze blog niet meer up-to-date. In mijn informatiebrochure kan je alle info nog eens rustig nalezen, en daarin staan wel prijzen van kaartjes en mijn tarief. Ook vind je hier nog wat andere mooie voorbeelden van kaartjes en unieke afwerkingen. 

Je kunt de brochure vrijblijvend aanvragen via onderstaande knop, geef wel even aan of je interesse hebt in een geboortekaartje of trouwkaart. Dan heb je hem binnen 48 uur in je mailbox!

 

 

Bekijk hier de geboortekaartjes op maat, of hier de trouwkaarten op maat die ik eerder maakte.

Bedankt voor het lezen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.