Wanneer je vooral géén klant moet worden bij me

Gepubliceerd op 20 februari 2024 om 16:22

Soms ben je een match made in heaven, soms is die 'klik' er gewoon niet. De ene keer is het liefde op het eerste gezicht, de andere keer kan je niet aan elkaar wennen. Ik heb het niet over daten, maar over de ideale klant. Want hoe graag ik ook zoveel mogelijk mensen wil helpen met mijn persoonlijke ontwerpen, ik kan en wil niet iédereen van dienst zijn. In deze blog lees je een paar voorbeelden van wanneer je beter iemand anders kan zoeken voor je design job.

1 - Je wilt graag alles zelf doen

Niks mis mee, maar wel in het geval dat je een professional inhuurt om iets te doen waar je zelf niet zo goed in bent. Een paar van mijn belangrijkste kernwaardes zijn service en ontzorgen. Dus ja, ik neem je graag alles uit handen. Ik zoek voor jou uit welke drukker het mooiste kaartje kan leveren; ik zorg dat je naamlabels netjes aan je kaartje vast zitten; ik help je met liefde door even de adresstickers alvast op de enveloppen te plakken. Voor mij heel normaal, want als je het écht liever zelf zou doen, dan had je dat wel gedaan. Als ik voor jou aan de slag mag gaan, dan mag je verwachten dat je zelf (bijna) niks meer hoeft te doen. 

Als je namelijk wel graag zelf alles wilt doen, en dat is je natuurlijk een goed recht, zijn er tal van websites met online editors waarin je urenlang zelf kunt knutselen en puzzelen tot je jouw perfecte kaartje hebt. Ik begrijp het heel goed als je dat leuk vind (it's my job) en dat dus graag zelf wilt doen. Maar dan moet je dus niet bij mij aankloppen, want ik heb geen online editor, en die gaat er niet komen ook.

2 - Je wilt dat alles morgen af is 

Of eigenlijk gisteren al. Maar ik neem graag de tijd voor je. En die tijd kan ik, net als jij, maar 1x besteden. Ik werk in principe alleen tijdens schooltijden en op vrijdag de hele dag als de kinderen bij oma zijn. En mocht een van die kids ziek zijn, een studiedag hebben, of vakantie: dan werk ik niet. Dat betekent dat ik niet altijd direct voor je aan de slag kan. Verder heb ik natuurlijk ook gewoon nog andere klanten en andere opdrachten. Sommige opdrachten hebben meer spoed dan andere (een geboortekaartje met een uitgerekende datum over 3 weken gaat uiteraard voor op een trouwkaart met een datum over een half jaar), maar over het algemeen werk ik wel op volgorde van binnenkomst. Toen ik nog bij mijn laatste werkgever werkte (tot zomer 2016), hadden we daar een Delfts blauw tegeltje hangen met de volgende spreuk: 'Uw gebrek aan planning betekent niet dat wij de onze kunnen aanpassen.' Dus als ik echt denk dat ik jou niet op tijd kan helpen, dan zal ik dit eerlijk aangeven en je aanraden om op zoek te gaan naar een andere oplossing.

3 - Je bent op zoek naar de goedkoopste oplossing

Als je bij mij een geboortekaartje of trouwkaart laat maken, dan betaal je naast de kaartjes ook voor mijn expertise. Als je mijn prijzen en die van een grote online aanbieder onder aan de streep naast elkaar legt, ja, dan ben je bij mij duurder uit. Maar dan heb je wel een kaartje of logo/ontwerp dat écht bij je past. En niet een geboortekaartje die exact lijkt op degene die de volgende maand van je jeugdvriendinnetje op de mat valt. Daar tegenover staat natuurlijk dat je in dat laatste geval een stuk voordeliger uit bent. En als je het graag zo goedkoop mogelijk wilt doen, dan zijn er genoeg andere opties dan een kaartje bij mij laten maken. 

Weet wel dat er dan meer bij komt kijken, en dat je meer dingen zelf moet regelen. Begrijp jij hoe een kleur uitpakt op de diverse papiersoorten? Weet jij hoe groot je letters moeten worden om goed leesbaar te zijn? Kan je zelf een mooie tekening maken van iets wat je op je trouwkaart wilt hebben? 

In het geval van het vormgeven van jouw logo of huisstijl, ben ik 'duurder' dan je buurjongen die ook wel eens iets in Photoshop doet. Maar geloof me, mijn tarieven zijn een schijntje van de grotere ontwerpbureaus. Mijn kosten zijn laag, dus ik zal niet de hoofdprijs vragen. Maar inmiddels heb ik een jarenlange ervaring met een diversiteit aan ontwerpklussen, dus ik weet wel hoe ik jou het beste kan helpen; en vergeet ook niet mijn vierjarige studie aan de kunstacademie. Je betaalt voor uren, kennis, kunde en ervaring. Toch liever naar je buurjongen, die 75 euro vraagt, in plaats van 575 euro voor een logo? Be my guest, even goede vrienden. 

4 - Je staat niet open voor andere suggesties

Soms weet je heel goed wat je wilt en pakt het fantastisch uit. Tof! Toch is het regelmatig zo dat een idee uiteindelijk op papier net wat minder fantastisch uitpakt, en op zo'n moment spuwt mijn creatieve brein het ene na het andere idee eruit om het anders aan te pakken! Andere vorm, andere kleuren, nieuwe oplossingen, custom lettertype, ander materiaal, etc. Ik zorg dat ik je genoeg mogelijkheden laat zien zodat je weet dat je de beste optie voor jou kunt kiezen. Juist dus ook in het geval dat het oorspronkelijke idee gewoon niet helemaal haalbaar is of minder mooi wordt dan verwacht. Dan laat ik je zien wat er wél mogelijk is, en wat wel tof uitpakt! Ben jij iemand die daar niet voor openstaat? Dan zijn wij geen match made in heaven.

Maar, ben jij dus iemand die:

- graag iets uit handen geeft aan een expert;

- graag de tijd neemt om tot een geweldig eindresultaat te komen;

- niet op elke cent zit te mieren-neuken;

- open staat voor toffe, verfrissende suggesties en creatieve ideeën?

Dan weet ik zeker dat wij wel een klik zijn! Dus mocht je op zoek zijn naar een origineel geboortekaartje, trouwkaart of ander (zakelijk) drukwerk of ontwerp? Neem vrijblijvend contact op om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Voel je vrij om deze blog te delen, zodat het de juiste mensen bereikt!

Laten we connecten via Instagram, Facebook of LinkedIn, of volg me op Pinterest.

Lijkt me leuk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.